Derelye túróval, lekvárral, és sok mással

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

1

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

15

Nehézség

Könnyű

Derelye túróval, lekvárral, és sok mással

Recept leírás:

Hozzávalók:

Tészta:
1/2 kg burgonya
20 dkg zsemlemorzsa
4 kanál liszt
2 kanál gríz
1 cs vaníliás cukor
1 tojás
csipet só
5 dkg vaj
Túrókrém:
30 dkg túró (esetleg juhtúró)
2 ek méz
1/2 citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
csipet fahéj
levár
kevés olaj
zsemlemorzsa pirításához

*

Elkészítés:

A krumplit héjában megfőzzük, kihűlés után meghámozzuk, krumplinyomóval összetörjük.
Addig hűtjük, míg kézmeleg marad.
Összedolgozzuk a tojással, a grízzel, az olvasztott vajjal, a vaníliás cukorral és a sóval.
Addig gyúrjuk, míg rugalmas tésztát kapunk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk.
Kis halmokat rakunk rá a közben összekevert túrókrémből vagy más töltelékből, majd a lap másik felét ráhajtjuk és vagy késsel vagy derelyevágóval négyzeteket vágunk a tésztából.
Enyhén sós, lobogó vízben addig főzzük, míg a víz tetejére feljönnek.
Kevés olajon zsemlemorzsát pirítunk, amibe beleforgatjuk a derelyéket.
Töltelékként túró, juhtúró mellett, különféle lekvárok, ízek is használhatók.

Derelye túróval, lekvárral, és sok mással

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Derelye túróval, lekvárral, és sok mással