Decsi kalács

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

65

Sütési / főzési idő (perc)

30

Nehézség

Könnyű

Decsi kalács

Recept leírás:

Hozzávalók:

60 dkg liszt
4 dl tej (lehet szójatej)
4 dkg élesztő
2 ek. cukor
1 tojás
1 tojássárga
1 ek. só
olvasztott margarin én vajat használtam kb. 15 dkg ennyi volt itthon
Mártáshoz:
1 nagy és 1 kis pohár tejföl

őrölt bors ízlés szerint
pici zsír felolvasztva

*

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejjel felfuttatom. A lisztet a többi langyos tejjel, 1 tojással, olvasztott margarinnal, sóval, felfuttatott élesztővel összekeverem, dagasztom. Kalácstészta legyen, lefedve hagyom kelni duplájára. Ha megkelt, lisztezett deszkán egy-egy darabot késsel vágok belőle és rúd alakra sodrom, feltekerem mint egy csigát. Közepes, kizsírozott tepsibe helyezem a csigákat szorosan egymás mellé. Bekenem a tojássárgával a tetejét. Előmelegített sütőben 180-190 fokon (nem légkeverés) sütöm nemt úl pirosra, kb. 30 percig, tűpróba. Én a végefelé sütőpapírral takartam el, az alja is megsüljön.
Mártás: Pici zsírt felolvasztok és belekeverem a tejfölt, majd ízlés szerint só, borst, és kevergetve felmelegítem, de nem forróra.
A csigákat beleforgatom, vagy rákenem a mártást. Langyosan is fogyasztható. A mártástól megpuhul a teteje. A nem fogyasztott kalácsot lefedem, hogy ne száradjon ki.
A második alkalommal a tésztát kenyérsütőben dagasztottam és kelesztettem és nem csigaformát, hanem fonatokat készítettem.

Decsi kalács

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Decsi kalács