Hozzávalók:
A tésztához:
• 600 gramm liszt
• 5 tojássárgája
• 4 evőkanál cukor(3 ek Xilit)
• egy csipetnyi só
• 40 ml. olaj nincs fél dl
• 15 gramm friss élesztő
• 28-300 ml. tej
a hajtogatáshoz
• 250 gramm vaj
Töltet:
• nutella, vanília krém, lekvár, dió, mák, tútó
*
Elkészítés:
Az összes anyagot ami a tészta készítéséhez kell, beleteszem a dagasztóba és egy kellemesen lágy tésztát dagasztok. A tésztát átteszem egy tálba és duplájára kelesztem. 30 percre hűtőbe teszem.
Az utolsó fotón a hajtogatás menete:
1.Kép: Kelesztés után a tésztát fejjel lefelé a deszkára teszem, megszórom liszttel.
2. Kép: Téglalapra nyújtom, amelynek vastagsága 6-8 mm, rákenem a hideg vajat egyenletesen.
3-6.Kép: Hajtogatások. 30 perc hűtő. Ezt a hajtássorozatot még 2x végzem el szünet nélkül, utána 30 perc hűtő. A tészta ilyenkor már le is fagyasztható, ha nem szeretnék azonnal feldolgozni.
5 mm vastagra nyújtom a tésztát és formára szaggatom. A tepsiben egymástól távolabbra teszem, mert sülés közben megnő.
Előmelegített 200 fokon 10 percig, majd 180 fokon amíg szépen megbarnul (kb. 10 perc).
Hagyjuk kihűlni, porcukorral hintem és tálalhatjuk.