Dagasztás nélküli Cipó *

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

10

Sütési / főzési idő (perc)

50

Nehézség

Dagasztás nélküli Cipó *

Recept leírás:

Hozzávalók:

Hozzávalók:
egy kis cipóhoz:
50 dkg liszt…
1,5 dkg friss élesztő (vagy 3,5 gr porélesztő)
1 púpozott kiskanál só
4 dl langyos víz (vagy tejsavó)
1 nagy zárható tetejű műanyag doboz (vagy veder, vagy akármi más)
1 fedeles edény a sütéshez: kacsasütő, tűzálló üvegedény, vastagfalú lábas-fazékElkészítés:

*

Elkészítés:

Morzsoljuk a kelesztőedény aljára az élesztőt, szórjuk rá a sót, szitáljuk hozzá a lisztet, és öntsük rá a vizet. Kézzel tessék-lássék módon vegyítsük össze a a hozzávakókat, épp csak annyira, hogy a liszt mindenhol átázzon, majd tegyük rá az edényre a tetőt.
6-10-12 óra pihentetés után borítsuk erősen lisztezett felületre (vigyázzunk, elég híg a massza), és picit húzgáljuk szét, majd fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra hajtogassuk be.
Emeljük lisztezett tiszta törlőruhába a hajtogatásokkal lefelé, bugyoláljuk be a törlőbe, és addig pihentessük, amíg az akkor bekapcsolt sütő tűzforróra nem melegedik (kb. 30 perc).
Ajánlott 250 C fok. A sütőbe ne felejtsük el betenni a sütőedényt is.
A tésztát helyezzük ezúttal a hajtogatott felével felfelé a forró sütőedénybe (figyelem, ne égessük meg magunkat), majd 50 percig fedő alatt süssük meg.
Végezetül a fedőt leemelve a cipóról süssük ropogós-pirosra

Dagasztás nélküli Cipó *

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Dagasztás nélküli Cipó *