Hozzávalók:
1 kg szép nagy, ép zöld dió, amelynek a csonthéja még nem kemény
50 dkg kristálycukor
8 szem szegfúszeg
darabka fahéj
fél rúd vanília
*
Elkészítés:
Előkészítése: A diót megmossuk, alsó és felső csúcsából egy-egy vékony réteget levágunk,majd tűvel többször átszúrjuk. Néhány szembe szegfűszeget szúrunk. Porcelán-vagy műanyag tálba tesszük, és annyi tiszta , hideg vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Naponta két-három alkalommal cseréljük rajta a vizet, hogy a benne lévő keserű anyag kiázhasson.
Elkészítése: 8 napon keresztül áztatjuk, majd forrásban lévő vízbe tesszük, és 25 percig főzzük. Leszűrjük , és ismét hideg vizet öntünk rá. Egy nap múlva kivesszük a levéből, és tiszta ruhán leszárítjuk. A cukrot 1 dl vízzel , valamint a fűszerekkel sziruppá főzzük. A diót visszatesszük. A műveletet még kétszer ( tehét összesen négyszer ) megismételjük, végül a diót 10 percig főzzük az addigra már nagyon sűrű szirupban. Forrón üvegekbe tesszük , rátesszük a tetejét, és rögtön fejreállítjuk ( így a keletkező vákuum nem engedi megromlani ), ha kihűlt visszafordítjuk, és a végleges helyére állítjuk.