Hozzávalók:
50 dkg finom liszt
3 dkg élesztő
2-3 dl tej
1 mk. cukor
5 dkg vaj, vagy margarin felolvasztva
2 tojás sárgája + 1 a kenéshez
10 dkg porcukor
kevés kristálycukor a szóráshoz
*
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl cukros, langyos tejben elmorzsolom, tetejét megszórom liszttel, felfuttatom. A lisztet tálba teszem, a hozzávalókból géppel közepesen lágy tésztát dagasztok, letakarom, a tetejét megszórom liszttel, a duplájára kelesztem. Amikor megkelt a tészta, deszkára borítom, két részre osztom, majd mindkét részt 4 felé, és 4-4
rudat sodrok belőlük. Az interneten néztem meg egy videón a 4-es fonást, az alapján elkészítem a fonást. Végüket összefogom és befonom. Zsírozott tepsibe teszem a fonott kalácsokat, lekenem tojássárgával, majd megszórom kristálycukorral. Még a tepsiben is hagyom kelni fél órát, aztán közepesnél kicsit erősebb hőmérsékleten szép aranybarnára sütöm. Kakaóval finom uzsonna.