Hozzávalók:
Kb, 2 kiló cukkini
só
15 dkg teljes kiőrlésű zabpehely
3 tojás
4-5 gerezd fokhagyma
bors
Ízesítésre:
friss bazsalikomlevél vagy
mentelevelek vagy chilipehely
Tetejére:
olivaolaj vagy szőlőmagolaj
szezámmag vagy
hántolt napraforgómag
*
Elkészítés:
A cukkiniket megtisztítjuk magjaiktól, s lereszeljük.
(Ha vastagabb a zöld héja, meg is hámozzuk, ha nagyon zsenge, akkor nem szükséges) Almareszelőn lereszeljük, besózzuk és hagyjuk állni a sóban, hogy a levét kiengedje.
Jól kinyomkodjuk.
Közben vagy kávédarálón vagy aprítógépben megdaráljuk a zabpelyhet.
Nem feltétlenül fontos egészen liszt állagúra, lehetnek benne kisebb darabkák is, de a lényeg, hogy jól daráljuk meg.
Hozzáadjuk a kinyomkodott cukkinihez, ízesítjük zúzott fokhagymával, őrölt borssal, hozzáadjuk a tojást, hogy legyen, ami összefogja a masszát.
Ízesítésre használhatunk egy kis csokor mentalevelet, vagy bazsalikomleveleket (én zöldet és lilát is használtam) vagy chilipelyhet.
Akár 3 felé vehetjük a masszát és mindegyik ízből lehet készíteni.
Egy sütőpapírral vagy szilikonlappal kibélelt tepsibe 2 kanál segítségével halmokat rakunk, pogácsa formára igazgatjuk.
Néhány csepp olivaolajat vagy szőlőmagolajat teszünk mindegyik pogácsa tetejére, s különböző magokat (pl.
szezámmag, hántolt napraforgó) szórunk rá, hogy ezzel is meg tudjuk majd különböztetni a különféle ízeket.
A sütőt hőlégkeverésen 150 fokon előmelegítjük, majd beletesszük a tepsiket.
Ha hőlégkeveréssel dolgozunk, akkor 2 tepsit is tehetünk be egyszerre.
Kb.
15-20 perc sülés után (ha már rózsaszín lesz) kivesszük a sütőből a tócsnikat.
(Én grillezett camambert sajttal és erőspaprika krémes joghurttal tálaltam.
)