Hozzávalók:
50 dkg cukkini
1 fej vöröshagyma
1 p. natúr joghurt
5 dkg tökmagliszt
2 ek. tökmagolaj
3 ek. étkezési keményítő
2 ger. fokhagyma
őrölt rozmaring
só
*
Elkészítés:
A vöröshagymát felkockázzuk, a cukkinit lereszeljük egy nagy lyukú reszelőn (a levest, a végén turmixolni fogjuk; én a reszelést azért választottam, mert gyorsnak tűnt, de darabolhatjuk is ahogy nekünk tetszik). A tökmagolajon megfuttatjuk a vöröshagymát, felöntjük kb.: 2 dl vízzel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és sóval, rozmaringgal ízesítjük. 5 perc forrás után beletesszük a cukkinit majd ismét felöntjük 1 liter vízzel, 10-15 perc alatt puhára főzzük . A joghurtot és a tökmaglisztet alaposan összekavarjuk a főzőléből adunk hozzá egy-két merőkanálnyival (azaz hőkiegyenlítést végzek), plusz a keményítőt is belekeverem és ezzel besűrítjük a levesünket. Jól kiforraljuk (előfordulhat, hogy egy kicsit kiikrásodik, szemcsésedik; oda se neki hisz’) és botmixerrel simára turmixoljuk. Forrón, pirítóssal, akár pirított tökmaggal tálaljuk.