Hozzávalók:
Ezt dupla adagból szoktam készíteni, most feléből készítettem.
30 dkg darált mák
2 db tojás ha nagyobb, kisebb akkor 3 db
1/2 ek. szódabikarbóna
pár darab aszalt szilva feldarabolva
feketeribizli dzsem, de lehet áfonya, vagy házi szilva lekvár
kb. 5 dkg xilit
1,5-2 dl víz
olivaolaj a kikenéshez
*
Elkészítés:
A ledarált mákot összekeverem a xilittel és a szódabikarbónával, hozzáadom a tojásokat és az aszalt szilvát, öntök hozzá jó másfél deci vizet, összekeverem és ha szükséges öntök még hozzá. A massza ne legyen túl folyós, de ne legyen száraz sem, inkább krémesebb.
Egy őzgerincformát kiolajozok, a tészta felét elegyengetem az alján, majd a lekvárt, a tészta másik felét is. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütöm. Ha kihűlt akkor lehet felvágni.
Nagyon finom, a lekvár jó, ha kemény, mert különben szétfolyik a tésztába sütés közben.