Csülökpörkölt bográcsban

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Csildi

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

15

Sütési / főzési idő (perc)

90

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

·         2 db csontos bőrös csülök 3kg körüli
·         2 db  zöld paprika
·          1 db közepes paradicsom
·          2 evőkanál erős pista
·         1 evőkanál  só
·         1 tk bors
·         1 evőkanál piros paprika
·         5 fej vöröshagyma
·          1 fej fokhagyma
·         1  evőkanál zsír
·         15 dkg füstölt szalonna
·         1 tk őrölt kömény

*

Elkészítés:

Az alapanyagokat megmossuk, megtisztítjuk. A bőrös csülköt kicsontozzuk, amennyire tudjuk, majd apróbb kockákra vágjuk. A füstölt szalonnát felkockázzuk apróra. A vöröshagymát felaprítjuk. A paprikát és paradicsomot szintén.
Amikor minden alapanyag feldolgozásával elkészültünk,  a  bográcsot kikenjük a kanál zsírral  a szalonna kiolvasztásával kezdünk. Amikor ez megvan és forró a zsiradék, rádobjuk a felaprított vöröshagymát, sűrűn kevergetve kipirítjuk, közben sózzuk (ezt azért, hogy a levét és zamatait jobban kiadja, karamellizálódjon kicsit), majd miután kipirult a hagyma, megborsozzuk és átforgatjuk. Ezután jöhet rá a hús, amit szintén kipirítunk. Ennél a pörköltnél figyeljünk, mert a bőr miatt könnyen odaéghet, még ha víz van rajta, akkor is.
Ha a hús megpirult kissé, felönthetjük pár dl vízzel, és ezzel párolhatjuk tovább. Amikor levét visszafőtte, megszórjuk pirospaprikával, és a fokhagyma felét rázúzhatjuk. Elkeverjük és felöntjük szintén kevés vízzel. Ekkor belerakjuk a paprikát és paradicsomot. Megkóstoljuk és utána ízesítjük. és beletesszük a köményt is .Mindig annyi levet öntünk rá, hogy ne kapjon oda de szaftos maradjon.
A végén belerakjuk a maradék fokhagymát és  összeforraljuk. (Az ízhatás kedvéért csinálhatjuk úgy is, hogy nagyon kevés olajon a zúzott fokhagymát megfuttathatjuk   és ezt öntjük a pörköltbe.)
Nokedlivel vagy főtt burgonyával tálaljuk mellé savanyúságot  kínáljunk.
( A fűszerek Toldi Fűszer termékek,  www.toldifuszer.hu )