Hozzávalók:
1 db csontozott hátsó csülök (kb. 1,2 kg)
4 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 ek zsír
1 kk köménymag
2 zöldpaprika
1 paradicsom
só
őrölt bors
1 dl száraz fehérbor
1 ek őrölt pirospaprika
ízlés szerint csípős paprika
*
Elkészítés:
A csülköt közepes kockákra daraboljuk.
A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk.
Zsírt hevítünk, amin a hagymát és a fokhagymát megpirítjuk.
Megsózzuk.
A kömény is hozzáadjuk, majd a húst is hozzátéve addig pirítjuk, míg a hús kifehéredik, és pirított réteg képződik rajta.
A fehérbort hozzáöntjük, és az apróra vágott paradicsomot beletéve felöntjük kevés vízzel.
Felforraljuk, majd beletesszük a zöldpaprikát, az őrölt pirospaprikát, és kevés őrölt borsot.
Ha csípősen szeretjük, tehetünk bele friss, vagy őrölt csípős paprikát is.
Többször kavarva, és megkóstolva a hús megpuhulásáig főzzük.
Ezzel a módszerrel, a zöldpaprika nem fő teljesen szét, de ha korábban adjuk az edénybe, akkor az is megy a szaftba.
Ugyanezzel a módszerrel készítem más sertéshúsból (lapockából, dagadóból, csontos sertéshúsból) is a pörköltet.
Pirított tarhonyával, főtt krumplival, vagy főtt tésztával is tálalható.