Csülkös bableves

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

180

Nehézség

Könnyű

Csülkös bableves

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

1 füstölt csülök
1/2 kg tarkabab
4 babérlevél
6 gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
15 dkg liszt
2-3 dl tej
1 kk.  pirospaprika
bors ízlés szerint
kevés cukor
kevés ecet

*

Elkészítés:

Én a csülkös, habart  bablevest zöldség nélkül készítem, csak a csülök, a bab, a fűszerek és tejfölös sűrítés kerülnek bele. A babot előző este beáztatom. A csülköt jól megmosom, ha van rajta szőr, gázlángon lepörzsölöm.  4 liter vízbe odateszem a csülköt főni. Amikor már majdnem kész, hozzáteszem a babot, a babérlevelet a fokhagymát. Borsot teszek bele, sót csak akkor, ha szükséges, mert  a csülök sós. Elkészítem a habarást. A tejfölt elverem a liszttel, szórok hozzá egy kevés pirospaprikát, kicsit felhígítom tejjel. Amikor már puha a bab, kiveszem a csülköt. A habarásba szedek a levesből(hőkiegyenlítés), így öntöm a leveshez, majd jól összeforralom. Ekkor teszek még bele  borsot és egy kevés cukrot, mert nagymamámtól tanultam, hogy minden ételbe, amit ecettel ízesítünk kell egy kevés cukor is, az ízek egyensúlya miatt. Tűzről leveszem és pici ecettel savanyítom. A csülköt visszateszem a levesbe és hagyom állni egy kicsit tálalás előtt.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Csülkös bableves