Hozzávalók:
1 füstölt csülök
1/2 kg tarkabab
4 babérlevél
6 gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
15 dkg liszt
2-3 dl tej
1 kk. pirospaprika
bors ízlés szerint
kevés cukor
kevés ecet
*
Elkészítés:
Én a csülkös, habart bablevest zöldség nélkül készítem, csak a csülök, a bab, a fűszerek és tejfölös sűrítés kerülnek bele. A babot előző este beáztatom. A csülköt jól megmosom, ha van rajta szőr, gázlángon lepörzsölöm. 4 liter vízbe odateszem a csülköt főni. Amikor már majdnem kész, hozzáteszem a babot, a babérlevelet a fokhagymát. Borsot teszek bele, sót csak akkor, ha szükséges, mert a csülök sós. Elkészítem a habarást. A tejfölt elverem a liszttel, szórok hozzá egy kevés pirospaprikát, kicsit felhígítom tejjel. Amikor már puha a bab, kiveszem a csülköt. A habarásba szedek a levesből(hőkiegyenlítés), így öntöm a leveshez, majd jól összeforralom. Ekkor teszek még bele borsot és egy kevés cukrot, mert nagymamámtól tanultam, hogy minden ételbe, amit ecettel ízesítünk kell egy kevés cukor is, az ízek egyensúlya miatt. Tűzről leveszem és pici ecettel savanyítom. A csülköt visszateszem a levesbe és hagyom állni egy kicsit tálalás előtt.