Hozzávalók:
1 füstölt csülök
1/2 kg tarkabab
4 babérlevél
6 gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
15 dkg liszt
2-3 dl tej
1 kk. pirospaprika
bors ízlés szerint
kevés cukor
kevés ecet
*
Elkészítés:
Én a csülkös, habart bablevest zöldség nélkül készítem, csak a csülök, a bab, a fűszerek és tejfölös sűrítés kerülnek bele. A babot előző este beáztatom. A csülköt jól megmosom, ha van rajta szőr, gázlángon lepörzsölöm. 4 liter vízbe odateszem a csülköt főni. Amikor már majdnem kész, hozzáteszem a babot, a babérlevelet a fokhagymát. Borsot teszek bele, sót csak akkor, ha szükséges, mert a csülök sós. Elkészítem a habarást. A tejfölt elverem a liszttel, szórok hozzá egy kevés pirospaprikát, kicsit felhígítom tejjel. Amikor már puha a bab, kiveszem a csülköt. A habarásba szedek a levesből(hőkiegyenlítés), így öntöm a leveshez, majd jól összeforralom. Ekkor teszek még bele borsot és egy kevés cukrot, mert nagymamámtól tanultam, hogy minden ételbe, amit ecettel ízesítünk kell egy kevés cukor is, az ízek egyensúlya miatt. A csülköt visszateszem a levesbe és hagyom állni egy kicsit tálalás előtt.