Csontleves

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

10

Sütési / főzési idő (perc)

120

Nehézség

Könnyű

Csontleves

Recept leírás:

Hozzávalók:

sertés, vagy marha combcsont, (más csontból is készíthető)
1 fej hagyma,
3 db. sárgarépa,
2 db. petrezselyem gyökér,
1/4 zellergumó,
1/4 karalábé,
néhány szem egész bors,
1 kis csokor petrezselyem zöld,
só ízlés szerint.
Más ételek készítéséhez is kitűnő alaplé!
!!! Van, ahol a zöldségféléket ételízesítővel helyettesítik !!!

*

Elkészítés:

A csontokat hideg !
sós vízben felteszem főzni néhány szem borssal, majd mikor felforrt, és hab keletkezik rajta, azt leszedem.
Főzhető sokáig, ugyanis a csont nem fő szét, és akkor jó, ha minél több finom anyag oldódik ki belőle.
Hosszabb idő után hozzáadjuk a zöldségeket, és addig főzzük, míg azok megpuhulnak.
Ha nagyobb darabokban tesszük hozzá akkor ez az idő hosszabb, ha hasábra, vagy karikára vágjuk őket, akkor ez az idő rövidebb.
A továbbiakban kétféle módon járhatunk el.
Kiemeljük a csontokat, és a kis darabokra vágott zöldségeket a lében hagyva, befőzzük levestésztával.
Vagy leszűrjük a leveslét, a zöldségeket azonnal hideg fürdőbe téve, ( akkor nem fő tovább, és ropogósabbak maradnak ) főzzük bele a tésztát.
( ez, csak a nagyobbra darabolt zöldségek esetében tegyük ) Én a külön tálalt leveszöldségek híve vagyok, mert olyankor mindenki azt tesz hozzá, és annyit, amennyit akar.
A hideg fürdő azért ajánlott a zöldségeknek, mert akkor a forró léből kiemelve nem fő tovább, és egy darabban marad, nem esik szét a tálalásnál.
Általános gyakorlat, hogy személyenként fél marék tésztát, plusz egyet használunk fel.
A csontlé más levesek alapja is.

Csontleves

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Csontleves

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!