Hozzávalók:
Csülkös pacalpörkölt.
1,5.kg. csülök, 1,5 kg. pacal,20dkg. zsír, 3db. közepes fej vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, 1ek. darált zöldség keverék. 2ek. őrölt pirospaprika,3db. zöldpaprika, 3db, paradicsom, 1t.k. őrölt fekete bors, 1tk. őrölt kömény,1-2. babérlevél só. ízlés szerint, 1-2. csili paprika, 2e.k. vágott zellerzöld, 1ek. liszt. 1ek. majoranna.
*
Elkészítés:
A pacalt zsírjától, hártyáitól meg tisztítjuk és bő vízben többször át mossuk és bő sós, babérleveles vízben KB: két órát elő főzzük. Majd lehűtjük hideg vízzel és fél cm. széles, öt cm. hosszú csíkokra vágjuk.
A zsiradékon üvegesre pároljuk a nagyobb darabokra vágott vöröshagymát, fokhagymát, darált zöldség keveréket Kis ideig együtt pirítjuk és hozzá adjuk a kockára vágott jól megmosott csülköt. A csülök levét elfőzzük és zsírjára vissza pirítjuk. rá tesszük az őrölt pirospaprikát,a borsot, őrölt köményt, paradicsomot, zöldpaprikát, és a csilit,ízlés szerint sózzuk annyi vizet öntünk rá hogy teljesen ellepje a pörköltet. ezt is KB. két órát főzzük. / A két alkotó elem egy időben külön-külön fő kb. kért órát/ Ez után a pörkölthöz adjuk az előfőzött csíkozott pacalt együtt főzzük még két kb. fél órát. /vagy ameddig szüksége/Amikor meg puhult a pörkölt 1ek. lisztet kevés vizel elkeverjük és a pörkölt levét bekötjük. /nem lesz sűrű a szaft épp megfelelő/ hozzá adjuk a Majorannát össze forraljuk. a végén megszórjuk vágott zeller zöldel. Főtt burgonyával tálaljuk. Jó étvágyat kívánok