Csokoládétorta

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Hani

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

10

Sütési / főzési idő (perc)

45

Nehézség

Haladó

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Csokoládétorta

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

A  kakaós piskótához (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):
100 g finomliszt
80 g étkezési keményítő
2 ek. cukrozatlan kakaópor
2 csapott kk. sütőpor
6 tojás
3-4 ek. hideg víz
1 csipet só
180 g finomított kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor (10 g)
A krémhez:
100 + 40 g kristáylcukor
3 dl tej
20 g vaníliás pudingpor
200 g étcsokoládé
5 ek. rum
40 g hámozott mandula
250 g lágy vaj/margarin
1 narancs reszelt héja
50 g tortabevonó étcsoki
1 dl tejszín
25 csokoládélevélke

*

Elkészítés:

A piskóta elkészítése (Lajos Mari: 66 torta c. könyve alapján, piskótatorta alaprecept)
1. Sütőpapírral kibéleljük egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az összes hozzávalót kimérjük. A lisztet, étkezési keményítőt, kakaóport és a sütőport összeszitáljuk. A tojásokat kettéválasztjuk.
2. A tojásfehérjéket a vízzel és egy csipet sóval felverjük, majd az apránként beleszórt kristálycukor felével kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra-fehérre keverjük a maradék kristálycukorral és a vaníliás cukorral, majd lyukas fakanállal vagy kézi habverővel, alulról fölfelé, O betűt formáló laza mozdulatokkal belekeverjük a hab egyharmadát. A maradék habot és a lisztkeveréket felváltva adjuk a masszához úgy, hogy mindig a hab tetejére szitáljuk a lisztet, és óvatosan összekeverjük.
3. A masszát a formába öntjük, tetejét elsimítjuk úgy, hogy a szegélyén kissé magasabb legyen, mint a közepén, hogy sülés közben ne púposodjon fel túlságosan. Középső bordamagasságra állított rácsra helyezzük, és 40-45 percig sütjük – 25-30 percig a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.
4. A tésztát kikapcsolt, nyitott ajtajú sütőben 5, további 10 percig rácsra helyezve pihenni-hűlni hagyjuk (a formából szinte kicsorduló tésztánk időközben egy kicsit összeesik majd, de nem baj!). Ezután vékony pengéjű késsel körbehaladva leválasztjuk a forma belső oldalfaláról a tésztát, tetejét meghintjük fátyolni liszttel, és sütőpapírral fedett rácsra borítjuk. Meglazítjuk és leemeljük róla a tortakarikát, majd a fém tortalapot, végül a sütőpapírt, és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Ez hasznos módszer, mert egyfelől egyenletesen távozhat el belőle a gőz, amely könnyen lehúzza a tésztát, ettől aztán „szalonnás” lehet, másfelől a sütés közben nőtt esetleges „púp” a rácsra fordítás következtében elsimul!
5. A kihűlt tortát legalább 6, még jobb, ha 12-14 órát pihentetjük, hogy szépen, morzsálódás nélkül tudjuk szeletelni, lapokra vágni.
A krém elkészítése:
1. 100 g kristálycukorral felforralunk 2,5 dl tejet. A maradékot és a pudingport simára eldolgozzuk, hozzáöntjük a forró tejet, és gőz fölött besűrítjük. Belekeverjük a felaprított csokoládét, végül a rumot, és hideg vízbe állítva kihűtjük.
2. A maradék 40 g kristálycukorból és mandulából grillázst készítünk a követkető módon. A mandulát darabosra vágjuk. Egy kb. 20 *30 cm-es alufólialapot felfordított tepsi hátára fektetünk, és vékonyan megkenjük olajjal. 1 ek. vajat/margarint felforrósítunk, beleszórjuk a cukrot, folyamatosan kevergetve aranysárgára pirítjuk, majd rádobjuk a mandulát, gyorsan összekeverjük, és mindössze fél percig pirítjuk. Azonnal az alufóliára szedjük- simítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután nem túl apró darabokra tördeljük, vastagabb nejlontasakba tesszük, és nyújtófával vagy húsverővel apróra tördeljük.
3. A vajat/margarint habosra keverjük a reszelt narancshéjjal, majd több részletben hozzáadjuk a csokoládés masszát.
4. A tortát 3 lapra vágjuk, az alsót megkenjük  a krém egyharmadával,