Hozzávalók:
Egy közepes méretű kuglófhoz vagy kb. 18 db minikuglófhoz:
16 dkg vaj/margarin + a forma kikenéséhez
8 dkg porcukor
9 dkg kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
7 db tojás
19 dkg finomliszt + a forma lisztezéséhez
késhegynyi sütőpor
6 dkg mazsola
1/3 dl rum
7 dkg étcsokoládé apróra vágva + 10-15 dkg étcsokoládé a bevonáshoz
10 dkg sárgabaracklekvár
*
Elkészítés:
A mazsolát meglocsoljuk a rummal, a kuglófformát vajazzuk-lisztezzük, ha nem szilikon formánk van.
A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a vaníliás cukorral és a sóval. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, és habosra keverjük.
A tojásfehérjét a kristálycukorral együtt kemény habbá verjük, majd a vajas masszához adjuk, és óvatosan ekvegyítjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, óvatosan a masszához keverjük, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott csokoládét és a lecsöpögtetett mazsolát.
Az előkészített formá(k)ba töltjük a tésztát, és 170 fokon kb. 60 percig sütjük, ha nagy kuglóf formában készítjük. Kicsi formák esetén a sütési idő kb. 30 perc. Tűpróbával ellenőrizzük, szlikonos forma esetén spagetti/makarónival, hogy ne sérüljön meg a forma.
Lisztezett deszkára borítjuk, és megkenjük a felforrósított baracklekvárral. Gőz felett felolvasztjuk a csokoládét, és bevonjuk vele a kuglófot. Aki nem szeretné az egészet bevonni, csorgassa meg csak a tetejét.
Én most nem tettem bele mazsolát, hanem egy kevés holland kakaóport kevertem a tésztába, minikuglóf formában sütöttem meg, és nem vontam be (egyelőre) csokival:-).
Forrás: Ráma süteményeskönyv 2011