Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás sárgája
10 dkg kristálycukor (4 evőkanál)
10 dkg rétesliszt (5 evőkanál)
1/2 csomag sütőpor
1 evőkanál tejpor
1 vaníliás cukor
6 evőkanál víz
1 evőkanál olaj
A krémhez:
4 tojásfehérje
8 evőkanál cukor (ízlés szerint)
2 cs. csokoládés pudingpor
1 evőkanál kakaó
5 dl tej
A tetejére:
2,5 dltejszín
(1 cs. habfixáló, ha nem növényi tejszínt használunk)
(2-3 teáskanál porcukor, ha cukrozatlan a tejszín)
reszelt étcsokoládé, csoki lapok, csoki golyók, gyümölcs
*
Elkészítés:
22 cm átmérőjű tortaforma
A tésztához a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, a vízzel, hozzádolgozzuk az átszitált sütőporos, tejporos, vaníliás cukros lisztet, majd a végén az olajt (nem géppel dolgozom, ezt biztonsági okból keverem a végén bele).
Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt (vajazott-lisztezett) tortaformában, kb. 170-180 fokon sütjük 20 percig.
Amíg a tészta sül készítsük el a krémet. A pudingporból, a cukor feléből, a kakaóból és a tejből készítsünk pudingot, és sűrítsük be.
A tojások fehérjébőlpici sóval és a cukor másik felével kemény habot verünk. Összekeverjük a még forró pudinggal és a tészta tetejére simítjuk. Visszatesszük a sütőbe, 150 fokon 10 – 15 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha kihűlt, a kemény habbá vert tejszínt rásimítjuk a krémre – egy éjszakára hűtőbe tesszük –, majd reszelt étcsokoládéval, csoki golyókkal, gyümölccsel díszítjük.
Megjegyzés: Ünnepi alkalomra is készíthető, díszítés: ízlés szerint.
(Saját variáció, hasonló jellegű, mint az Amerikai krémesem: http://www.receptlap.hu/recept/amerikai_kremes__12_db_1977