Csokoládékrémes fatörzs

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

10

Nehézség

Csokoládékrémes fatörzs

Csokoládékrémes  fatörzs

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

Hozzávalók a tésztához: 40 x
4 tojás
4 púpos evőkanál sima liszt
1 teáskanál étkezési keményítő
fél csomag sütőpor (6 g )
4 enyhén púpos kristálycukor
A krémhez:
13 dkg Boci étcsokoládé
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
15 dkg puha vaj
0,5 dl habtejszín
10-15 dkg porcukor (ízléstől függ ki mennyire szereti édesen, illetve, hogy a habtejszín, amit használunk, cukrozott-e)
1 csomag vaníliás cukor

*

Elkészítés:

1. A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és az étkezési keményítővel. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük (fehéredésig), majd beleszitáljuk a lisztes keveréket, mellyel simára keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tojások keménnyé vert habját. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire egyengetjük és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 8 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben valószínű több ideig sül, ezért inkább végezzünk tűpróbát)
2. A megsült piskótát óvatosan átfordítjuk egy fatáblára, melyre előzőleg kiterítettünk egy tiszta és nedves konyharuhát.  A sütőpapíros rész felül legyen – lehúzzuk róla sütőpapírt, és a konyharuhával óvatosan felcsavarjuk a tésztát (mint a bejglit) és így hagyjuk kihűlni. (próbáljuk jó szorosra csavarni, de azért vigyázzunk vele)
3. A krémhez a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk egy nagy fémtálban. Majd levesszük a gőzről, hozzáadjuk a kakaóport, a vajat és a tejszínt. Géppel habosra verjük, majd hozzáadjuk a cukrokat is és ismét felverjük még a géppel 1-2 percig, hogy szép sima legyen.
4. A piskótát kitekerjük a konyharuhából, majd ismét feltekerjük, és egy kb. 10 cm-es részt ferdén levágunk róla (ez kerül majd az oldalára, ez lesz az oldalág). Majd újra kitekerjük, és egyenletesen bekenjük a krém jó 1/3-ával – a levágott kis darabot is kitekerjük és azt is egyenletesen bekenjük a krémmel. Feltekerjük újra mindkét darabot, rátesszük egy tálcára a nagy rudat, majd a kisebb darabot a nagyobb oldalára illesztjük, mintha egy oldalsó ág lenne, és így bekenjük az egészet kívülről is a krém másik felével. Nem baj, ha nem szép sima a kenés, sőt, az a jó, minél rücskösebb, hiszen a fa törzse is rücskös és kérges.
5. Tálalásig hűtőben dermesztjük, majd szeletelve kínáljuk.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Csokoládékrémes fatörzs