Hozzávalók:
A tekercshez:
2 tojás
2 evőkanál víz
4 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
4 evőkanál liszt
200 g eperlekvár a piskótára (ízlés szerint)
Krémhez:
2 tojás sárgája
5 dkg cukor
1 vaníliás cukor
1 púpos evőkanál kakaó
1 dl tej
6 dkg étcsokoládé
1 cs. zselatin (10 g)
2 dl tejszín
Máz:
6 dkg vaj
6 dkg porcukor
1 púpos evőkanál étkezési keményítő
1 púpos evőkanál kakaó
1,5 evőkanál tej
*
Elkészítés:
Egy 10*30*7 cm méretű püspökkenyér-formát folpackkal/nylonnal kibélelünk, minden oldalon ráhagyunk 10-15 cm-t.
A piskótatekercshez a tojás sárgákat a cukorral, vízzel, vaníliás cukorral habosra kavarjuk. Beletesszük a lisztet, majd a pici sóval habbá vert tojásfehérjét.
Sütőpapírral bélelt 21*26 cm méretű tepsibe öntjük a masszát, előmelegített 170 fokos sütőben 25 percig sütjük (tűpróba, tenyérpróba). Kevés liszttel megszórt konyharuhára borítjuk, levesszük a sütőpapírt. Visszatesszük a piskótát a tetejével lefele, és a hosszabbik oldalával feltekerjük a sütőpapírral, majd a konyharuhával. Hűlni hagyjuk.
A kihűlt piskótát kitekerjük, megkenjük a lekvárral, visszatekerjük egy konyharuhába, állni hagyjuk.
A krémhez a tojás sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral, kakaóval kikeverjük.
A tejet feltesszük melegedni, beletesszük az összetört csokoládét. Lassú tűzön kevergetve elolvasztjuk, beleöntjük a zselatint (3 evőkanál vízzel elkeverjük, és a meleg csokoládés tejből keverünk hozzá), sima masszává kavarjuk. Langyosra hűtjük.
Közben a tejszínt kemény habbá verjük, és a csokoládés masszába forgatjuk.
Összeállítás: A piskótatekercset kb. 1 cm szélességben felszeleteljük, a püspökkenyér-formát kibéleljük a szeletekkel, elosztva, hogy a tetejére is maradjon. Beleöntjük a csokoládékrémes masszát, kicsit megütögetjük, és befedjük. Ráhajtjuk a folpackot/nylont, „nehezéket” teszünk rá, és hűtőbe rakjuk.
Mikor lehűlt, kivesszük a formából egy tálcára, levesszük a folpackot/nylont.
A mázhoz a porcukrot a vajjal kevergetve összemelegítjük (2-3 perc), levesszük és belekeverjük a keményítőt, a kakaót és a hideg tejet.
Azonnal ráöntjük a süteményre, körbe simítjuk a mázat. Hűtőbe tesszük. 40 perc múlva szeletelhetjük.
Megjegyzés:Nagyobb adagban elkészíthető a http://www.receptlap.hu/recept/csoki_bomba__variacio_2315 – recept hozzávalói alapján (a piskóta tölteléke tetszés szerint).
(Recept variáció)