Hozzávalók:
Tészta:
20 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
1 sütőpor (15 g)
2 vaníliás cukor
2 evőkanál kakaó
pici só
10 dkg cukor
2 evőkanál méz
2,5 dl víz
3 evőkanál olaj
Krém:
Barna:
2 dl tejszín
2 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
1 evőkanál kakaó
4-6 dkg étcsokoládé
1/2 vagy 1 cs. habfix (állagtól függően)
Fehér:
2 dl tejszín
2 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
5-8 dkg fehér csokoládé
1/2 vagy 1 cs. habfix (állagtól függően)
Tetejére:
5 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj
*
Elkészítés:
Tepsi méret: 24*35 cm (1-1,5 cm vastag tésztához)
A krémek alapját előző nap elkészítjük.
A barna krémhez a tejszínt a porcukorral, kakaóval, kisebb darabokra tört csokoládéval összemelegítjük, simára keverjük, majd beleöntjük egy tálba (amiben majd később habbá verjük), kihűtjük, és hűtőszekrényben tároljuk a felhasználásig. – A fehér krémet is ugyanígy egy másik tálban elkészítjük.
A tésztához a lisztet, kakaót egy kisebb tálba szitáljuk, beletesszük a sütőport, vaníliás cukrot, pici sót, és összekeverjük.
Egy nagyobb tálban a cukrot, mézet, 2 dl vízzel összemelegítjük (én forró vízzel kevertem simára). Belekeverjük a 2 kanál olajt, majd kanalanként a lisztes anyagot. Közben a maradék 1/2 dl vizet és az 1 kanál olajt is hozzáadjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített 170 fokos sütőben 20-22 percig sütjük (tűpróba). Hagyjuk kihűlni. – Majd a lapot keresztben kettévágjuk.
Mindkét krém alapját a hűtőből kivéve, kemény habbá verjük, közben a majdnem kész habba beletesszük a habfixet is. (Lehet a barna krémmel kezdeni, a fehér krémet pedig csak a töltés előtt felverni. – Másik megoldás: felverve a hűtőbe tesszük vissza az összeállításig.)
Összeállítás: Az egyik lapra rásimítjuk a barna csokoládés krémet. Betehetjük a hűtőbe, hogy kicsit keményedjen. Majd rákenjük a fehér csokoládés krémet, a tetejére kerül a másik piskóta lap. Óvatosan rányomjuk, majd vissza a hűtőbe.
Elkészítjük a csokoládémázat. Az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük az olajt, majd a süteményre öntjük. Dermedés után éles késsel bejelöljük a szeleteket, valamint egyenesre vágjuk az oldalakat. – Fogyasztás előtt legalább 3 óra hűtés ajánlott.
(Saját összeállítás.)