Hozzávalók:
20 dkg vaj(vagy margarin)
1 bögre(2 dl-es) víz
1 bögre(2 dl-es) cukor
5 ek. kakaópor
2 bögre(2 dl-es) liszt, benne 3/4 cs. sütőpor elkeverve
2 nagy tojás
5 dkg mazsola
10 dkg ét csoki
Csokimázhoz:
5 dkg kakaópor
10 dkg cukor
3 dkg vaj(vagy margarin)
2-3 ek, víz
*
Elkészítés:
A vajat(vagy margarint) a vízzel felteszem egy lábasban a tűzhelyre, összeforralom.
Egy tálban összekeverem a cukrot a kakaóporral, ráöntöm a forró vajas(margarinos) vizet, majd hozzákeverem a sütőporral elkevert lisztet. Lehet, hogy picit csomós lesz, de nem kell megijedni, a keverés során kisimul.
Jól összekeverem és egyenként a tojásokat is elkeverem a masszában. Végül beleszórom a beáztatott mazsolát és a darabolt csokit.
Ezután mehet a massza egy kivajazott, lisztezett gyümölcskenyérsütő formába. Háromnegyedig kell érnie, mert majd szépen feljön.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 30-35 percig sütöm, amikor kész kiborítom egy tálcára, kihűtöm. Amikor kihűlt csokimázzal öntöm le.
Csokimáz:
A kakaóport összekeverem a cukorral, és kevés vízzel, így hagyom állni kb. 2 órát. Ezt a sütés előtt elkészíthetjük, hogy legyen ideje állni. Akkor jó, ha a cukor szinte elolvadt már. Amikor a sütemény kihűlt felteszem főni, addig forralom, amíg sűrű lesz(pár perc csak), leveszem a tűzről és hozzákeverem a hideg vajat(margarint). Várok még kicsit, amíg sűrűsödik, majd kanállal a süti tetejére szedem.