Hozzávalók:
20 dkg vaj(vagy margarin, ki mivel süt)
1 bögre víz
1 bögre cukor
5 dkg kakaópor
2 bögre liszt, benne fél cs. sütőpor elkeverve
2 nagy tojás
Csokimázhoz:
10dkg kakaópor
25 dkg cukor
15 dkg vaj(vagy margarin)
2-3 ek. víz
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg lekvár
*
Elkészítés:
A vajat(vagy margarint) a vízzel felteszem egy lábasban a tűzhelyre, összeforralom. Egy tálban összekeverem a cukrot a kakaóporral, ráöntöm a forró vajas(margarinos) vizet, majd hozzákeverem a sütőporral elkevert lisztet. Lehet, hogy picit csomós lesz, de nem kell megijedni, a keverés során kisimul. Jól összekeverem és egyenként a tojásokat is hozzáadom. A tésztát két kivajazott, kilisztezett őzgerincformába öntöm. Háromnegyedig kell érnie, mert majd szépen feljön. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 30-35 percig sütöm, amikor kész egyből kiborítom egy tálcára, kihűtöm. Mindkettőt felszeletelem. Egyik felét csokimázba mártva, kókuszreszelékbe forgatom, a másik felét megtöltöm lekvárral, mint a méteres kalácsot, sorban egymás mellé rakva, meglocsolom csokival a tetejét, majd ferdén szeletelem.
Csokimáz:
A kakaóport összekeverem a cukorral, és kevés vízzel, így hagyom állni kb. 2 órát. Ezt a sütés előtt elkészíthetjük, hogy legyen ideje állni. Akkor jó, ha a cukor szinte elolvadt már. Amikor a sütemény kihűlt felteszem főni, addig forralom, amíg sűrű lesz(pár perc csak), leveszem a tűzről és hozzákeverem a hideg vajat(margarint). Várok még kicsit, amíg sűrűsödik, aztán forgatom bele a kihűlt süteménydarabokat.