Csokis gesztenyetorta

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Kercsike

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

1

Előkészítési idő (perc)

160

Sütési / főzési idő (perc)

45

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

Piskótához:
4 db tojás
4 ek. víz
20 dkg cukor  / kristály vagy nyírfacukor/
16 dkg liszt
2 ek. olvasztott vaj
1 kk. vanilia aroma
reszelt citromhéj
Gesztenyekrémhez:
1 vaniliapuding
3 dl tej
2-3 ek. cukor  /kristály v. nyírfa/
1 adag gesztenyemassza
10 dkg vaj
1 tasak héjja nélküli főtt gesztenye.
Főzött csokikrémhez:
4 nagyobb tojás
20 dkg cukor /kristály vagy nyírfa/
2 ek. holland kakaópor
10 dkg  étcsokoládé /75%-os kakaótartalmu/
20 dkg vaj
Tetszés szerint készített fondant díszek és ehető papír dísz.

*

Elkészítés:

A piskótát elkészítjük: 4 db tojás sárgáját elkeverjük a cukorral és 4 ek. vízzel, vanilia aromával, citrom héjjal. addig keverjük, míg a cukor érezhetően elolvadt.
A tojásfehérjét felverjük jó keményre és váltakozva a liszttel és a vajjal a jól kikavart tojássárgájához keverjük.
Vajjal kikent kapcsos tortaformába öntjük . Előbb 15 percig 180 fokon, majd 30 percig 140 fokon megsütjük.
Tüpróbát végzünk, mert minden sütő másként süt.
Ha megsült, elzárjuk a sütőt, félig kinyitjuk a sütő ajtaját és hagyjuk a piskótát a sütőben kihülni.
Egy vaniliapudingot megfőzünk 3 dl. tejjel, 2-3 ek. cukorral és még forrón keverünk hozzá egy adag gesztenyét amit sajtreszelőn lereszeltünk.
Közben a vajat habosra kavarjuk, majd a kihült gesztenyés pudingot hozzádolgozzuk.
Főzött csokikrém:
Az étcsokoládét, a vajat felolvasztjuk. Közben az egész tojásokat gőz fölött elkeverjük az édesítőszerrel / cukor, nyírfacukor…/ és addig keverjük amíg érezhetően sűrüsödni kezd. Kb.15-20 perc! /Vigy ázzunk az edény amiben keverjük csak gőzben legyen ne érjen bele a vízbe, mert rántottánk lesz!/
Ha már úgy érezzük, hogy a masszánk sűrűsödik, belekverjük az olvasztott vajat a kakaóport és a csokit. Ezekkel együtt kihülésig jó habosra verjük.
Ezután kettévágjuk a jól kihült piskótánkat, -ha nem elég sima a teteje fordítsuk meg és az alja legyen felül. A kettévágott piskóta alsó lapját megkenjük a gesztenyekrémmel, a főtt gesztenyéket félbevágjuk és a krém tetején körkörösen elhejezzük, A felső lapra is kenünk egy kis gesztenyekrémet majd összeborítjuk a lapokat. Egy óra hosszára betesszük a hűtőbe a már kihült csokikrémmel együtt.
Egy óra mulva bekenjük a csokikrémmel a tortánkat, az oldalát is és feldíszítjük ehető papírra készült képpel, fondant fenyőfákkal és csillagokkal.

Csokis gesztenyetorta