Hozzávalók:
Piskótához:
6 tojás
6 ek. cukor
6 ek. liszt
Pudinghoz:
2 tojásságra
¾ l tej
6 ek liszt
6 ek cukor
3 ek. kakaópor
5 dkg mazsola(aki nem szereti kihagyhatja)
½ dl rum(vagy ennek megfelelő rumaroma)
30 dkg baracklekvár
tejszínhab a tetejére
*
Elkészítés:
A somlói galuska egy nagyon bonyolult, időigényes édesség, a mai rohanó világban keveseknek van ideje 3 féle piskótát sütni, több féle öntetet készíteni. Én egy nagyon gyors, de nagyon finom desszerttel szoktam helyettesíteni, ami nem igényel annyi munkát.
A szokásos módon sütök egy 6 tojásos piskótát, de készen is lehet vásárolni, aki nem tud, vagy nem akar sütni.
Elkészítem a pudingot. Egy lábasban a tojássárgákat kikeverem a cukorral, hozzáadom a lisztet és a kakaóport, majd fokozatosan felengedem a hideg tejjel. Ezután folytonos kevergetés mellett megfőzöm.
A mazsolát beáztatom langyos, rumos vízbe, a baracklekvárt egy pici vízzel összeforralom.
Ezután már csak össze kell rakn a hozzávalókati. Egy nagyobb tál aljára rakok egy adag kisebb darabokra tépkedett piskótát(kb. az egyharmadát), meglocsolom kevés rummal (vagy vízzel hígított rumaromával), szórok rá mazsolát, majd következik a baracklekvár és arra egy adag puding. Ezt addig folytatom, amíg tart a hozzávaló, tetejére puding kerüljön.
Egy éjszakára hűtőbe teszem. Tálalásnál tejszínhabot nyomok rá, amit én habszifonban szoktam készíteni.