Hozzávalók:
0,5 kg csirkemáj
Páclé:
1,5 evőkanál ketchup (paradicsompüré)
1 evőkanál majoránna
1/2 dl olaj
1 teáskanál paprikakrém
1 teáskanál bors
Körethez:
1. 12 dkg gersli/hántolt árpa (1,5 dl)
4,5 dl víz
2 gerezd fokhagyma
szegfűbors, snidling, őrölt köménymag, só ízlés szerint
olaj
2. 15 dkg vegyes zöldség (mirelit)
só, bors (erős paprika) ízlés szerint
1 evőkanál olaj
Paprikasaláta:
3 db fehérpaprika
1 dl víz
pici só és cukor
1 kávéskanál olaj
*
Elkészítés:
Előre készíthető:
A páclé hozzávalóit összekeverjük. Beletesszük a szűrőn lecsöpögtetett csirkemájat. 4-5 órát (vagy egy éjszaka) hagyjuk állni.
A paprikát rácson sütőben (vagy platnin) megsütjük. Forrón konyharuhába takarjuk. 10 perc múlva lehúzzuk a héját és kivesszük a csumáját. Az időközben elkészített salátalébe tesszük. Ha lehűlt, hideg helyen tároljuk.
A gerslit (hántolt árpát) egy éjszakára beáztatjuk.
Fogyasztás napján:
A beáztatott gerslit átmossuk és háromszoros mennyiségű vízzel feltesszük főni. Beletesszük az áttört fokhagymát, sót, apróra vágott snidlinget, megtört szegfűborsot, őrölt köményt, olajt és kevergetve kb. 50 percig főzzük.
A zöldségeket tetszés szerint felvágjuk (ha mirelit nem kell), sót, borsot teszünk rá (erős paprikát), és kevés olajon fedő alatt megpároljuk. Ha kész, összekeverjük a gerslivel.
A májat a páclével együtt egy tepsibe tesszük, fóliával letakarjuk, és sütőben 180 fokon, 20 percig sütjük – 10 perc után levesszük a fóliát. Ha kész, tálaló tálra tesszük, melegen tartjuk.
Megjegyzés: Ha jól időzítünk, egyszerre készül el a máj és a köret is. Lehet tálalni.
(Saját íz világ szerint)