Hozzávalók:
1 csirke (kb. 1,7 kg.)
1 kg. vegyes leveszöldség (5 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem gyökér, 1/4 karalábé, 1/4 zeller, 1 db vöröshagyma, kevés zeller zöld, kis csokor petrezselyem zöld)
néhány szem fekete bors,
esetleg 1-2 db. krumpli
só,
1 csomag (200 g.) Soós csigatészta.
*
Elkészítés:
A csirkét szétdaraboljuk.
Jól átmossuk többször is, majd hideg vízben feltesszük főni.
Megsózzuk, néhány szemes borsot adunk a főzőléhez, és először fedő alatt főzni kezdjük.
A zöldségeket akkor adjuk a levesléhez, amikor az először felforrt.
Ha túl sósnak találjuk a levest, adjunk hozzá 1 – 2 db.
megtisztított krumplit.
A krumpli a sót magába gyűjti a levesből, így korrigálhatunk az ízén utólag is.
A hús, és a zöldségek puhulásáig főzzük.
A húsok, és a zöldségek nagyját kiszedjük villával a léből, a maradékot leszűrjük.
Ebbe az ízletes alaplébe főzzük a csigatésztát, de külön is megfőzhető sós, esetleg ételízesítős vízben.
Külön tálakon is tálalható a csiga, a leveszöldség, a hús, így mindenki szed kedvére.
(ez lakodalmi tálalási szokás, ahol a mai napig mindenki ízlése szerinti mennyiséget szed a levesbe.
) A nagyobb darab húsokat (comb, szárny, feldarabolt mell) lisztbe, felvert sózott tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban kirántjuk.


