Hozzávalók
- Átpasszírozott tiszta súly 5 kg
- Kilónként számított 40 dkg cukor össz 2kg
- Celofán
- Kisebb nagyobb jól zárható üvegek.
Ahogy ígértem Csipkebogyó lekvár. Ha magunk szedjük vigyázzunk mert szúrós!
Megtisztítjuk a csipkebogyót két végét levágjuk, majd kettévágjuk, forró vízzel leforrázzuk majd hideg vízzel megmossuk. Annyi vízben hogy ellepje megfőzzük de oda ne égjen többször kevergetjük. Ha megfőtt átpasszírozzuk kis lyukú szűrőn. Majd az átpasszírozott lét még egyszer lehetőleg még kisebb lyukú szitán átnyomjuk. Ez a kis apró szőrök miatt fontos. Majd lemérjük és 1kg csipkebogyóhoz számítunk 40 dkg cukrot. Újra feltesszük főni de folyamatosan kell keverni. Addig főzzük amíg nem lesz megfelelő sűrűségű. Ez kb forrástól számított 20 perc. Majd tiszta üvegekbe töltjük, teszünk rá celofánt a celofánra befőzési szalicilt és még 1 celofánt és lezárjuk. De ha forró ecetes vízzel is kiöblítjük az üvegeket nincs szükség tartósító szerre. Ha valakinek jobb a sűrűbb állag akkor rakhat bele plusz 1 dzsemfixet is. Ha ezzel megvagyunk mehet a lekvár a száraz dunsztba, jó melegen tartva hogy ott hűljön ki. Jó munkát jó étvágyat hozzá.
Régen Anyukámmal együtt szedtük a csipkebogyót, nagyon sok munka mire eljutunk a készig. Manapság hála az őstermelőknek hozzá juthatunk a kész alaphoz, amit aztán ízesítve felforralunk főzünk. Bár így sem kicsi munka. Hogy ne égjen le, egy percre sem szabad magára hagyni.
A végeredmény magáért beszél. Kiváló vitamin forrás.
