Csíkos kalács

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Nagynékati

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

35

Sütési / főzési idő (perc)

30

Nehézség

Csíkos kalács

Csíkos kalács

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

40 dkg finomliszt
0,7 dl langyos tej (70 ml)
150 g natúr joghurt
1 tojás
csipet só
4 púpos evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
5 dkg puha vaj
3 dkg friss élesztő
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1-2 evőkanál tej
A tetejére:
1 tojássárgája

*

Elkészítés:

A tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a maradék cukorral + sóval, majd a tojással, vajjal, joghurttal is. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és kellemes, lágy tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, ketté vesszük, az egyikbe beletesszük a 2 evőkanál kakaóport és az 1-2 evőkanál tejet, majd jól összegyúrjuk (annyi tejet adjunk hozzá, hogy megmaradjon a tészta lágysága és ruganyossága). Kettéválasztjuk a világos és a kakaós tésztát is. Mindegyiket kinyújtjuk hosszúkás téglalap alakúra. Az egyik kakaós tésztára ráhelyezzük a világos tésztát, majd a másik kakaós tésztára is ráhelyezzük a világos tésztát. Mind a kettőt felcsavarjuk külön-külön, így kapunk két rudat, melyet összefonunk.
Belehelyezzük egy kivajazott/lisztezett kalácsformába (lehet forma nélkül is sütni tepsiben). Kelni hagyjuk még kb. 10 percig. Majd a tetejét lekenjük a tojássárgájával.
Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Amikor megsült, letakarjuk 5 persze egy tiszta konyharuhával, majd kiborítjuk a formából egy fa táblára, és már langyosan szeletelhetjük is.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Csíkos kalács