Hozzávalók:
75 dkg csicsóka
2 közepes krumpli
1 db édeskömény
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
só
őrölt fekete bors
3 dl főzőtejszín
1 kisebb tojás
néhány szelet bacon
reszelt füstölt sajt
*
Elkészítés:
A csicsókát megpucoljuk (Én először leáztattam róla a rajta maradt földet, majd folyó víz alatt lemostam, kezelhető gumókra törtem/vágtam, és inkább csak lekapartam, mint az újkrumplit.) A krumplit is megpucoljuk és a csicsókával együtt kockákra vágjuk.
A vöröshagymát és a fokhagymát szintén megpucoljuk. Az édeskömény zöldjét levágjuk, külső burkát eltávolítjuk, és kivágjuk a torzsáját.
Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, beledobjuk a karikára vágott fokhagymát, néhányat keverünk rajta, hogy az íz- és illatanyagai kellően felszabaduljanak. Felöntjük kb, fél deci vízzel, hozzáadjuk a durván felaprított vöröshagymát és édesköményt. Sózzuk, borsozzuk, és alaposan összepároljuk, ez a keverék adja a krémlevesünk alapízét.
Beletesszük a csicsókát és a krumplit, és puhára főzzük – akkor jó, ha a fakanállal is ketté lehet vágni a darabokat, kb. 20 perc. Ezután, botmixerrel pépesítjük.
Egy nagyobb tálban összekeverjük a főzőtejszínt a tojással, és egyesével néhány merőkanál levest adunk hozzá, így nem ugrik össze a tejszín, majd készre keverjük a lábasban a maradék levessel, utánasózzuk, ha szükséges.
Pirított baconnel és reszelt, füstölt sajttal tálaljuk.