Hozzávalók:
Cseresznyefa, aki leszedi, idő,meg még több idő….
A befőttekhez…üvegenként 4-5 kanál cukor, késhegynyi tartósítószer, időben megvásárolt celofán és gumi, mert az mindég fogyóeszköz….
*
Elkészítés:
A cseresznyét tisztítjuk, üvegekbe rakjuk, rá a cukrot , felöntjük vízzel, a tetejére tartósító szert teszünk (szalicíl, vagy nárrium benzoát)…ha meg akarjuk bolondítani nagyon finom egy kicsi egész fahéj is bele…
Celofánnal, gumival és lehetőleg csavaros tetővel lezárjuk.
Újságpapírba csomagolva Félig vízzel töltött fazékba téve dunsztoljuk a cseresznye forrásától számítva 20 percig.
Mivel én még az elmúlt 50 év alatt nem tanultam meg, mikor kezd forni az üvegben is a lé így 1 órát dunsztolom és ez bevállt.
Jó elővenni a kamrából a hideg téli napokon kompótként, vagy sült hús mellé…