Hozzávalók:
1 kg. liszt
5 dkg. élesztő
csipet cukor a felfuttatásához
4 teáskanál só
1 teáskanál őrölt kurkuma
1 tojás
kb. 6 dl. langyos tej
egy púpos evőkanál tyúkzsír (de lehet kacsa-, vagy liba-, de akár disznózsír is)
kb. 15 dkg. magozott olivabogyó
kb. 20 dkg. húsos kolozsvári szalonna
A tetejére:
szezámmag
1 felvert tojás a kenéshez
*
Elkészítés:
A lisztből, a felfuttatott élesztőből, sóval, kurkumával, tojással, langyos tejet fokozatosan adagolva elkezdek tésztát dagasztani.
Mikor már benedvesedett a liszt, akkor adom hozzá az olvasztott zsírt és jól kidagasztom.
Mikor már elálik az edény falától, letakarom, s hagyom duplájára kelni.
Közben a lecsepegtetett olivabogyót és a szalonnát apróra feldarabolom.
Ha megkelt a tészta, 6 egyenlő részre osztom és a tepsinek megfeleő méretű rudakat nyújtok, megszórom az olivával és szalonnakockákkal (aki szereti a csípőset, chilipehellyel is meghintheti) és szorosan feltekerem.
2-2 rudat összetekerek, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, egymástól kellő távolságra, hogy ne keljenek össze sütés közben.
Felvert tojással a tetejüket lekenem, majd megszórom szezámmaggal Hőlégkeverésen, 160 fokon előmelegített sütőben kb.
30 perc alatt megsütöm.