Hozzávalók:
1 kg. liszt
10 dkg. margarin
0,5 l. tej
25 dkg. kristálycukor
csipetnyi só
2 tojás
5 dkg. élesztő
lekvár tölteléknek
porcukor a szóráshoz
étolaj a sütéshez
*
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, egy evőkanál kristálycukorral elkeverjük, és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyre tesszük, kelni hagyjuk.
A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a csipetnyi sót, a tojásokat, és a felfuttatott élesztőt.
Megdagasztjuk a tésztát. Laza, jól kidolgozott, hólyagos tésztát készítünk.
Ezután liszttel megszórjuk, letakarjuk, és meleg helyen pihentetjük, míg megkel.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és kézzel széthúzzuk.
A szélétől egy centire lekvárcsíkot kenünk, felhajtjuk rá a tésztát, jól lenyomkodjuk, és ezt a hosszú csíkot levágjuk.
10-15 centi hosszúra daraboljuk, a végeit is rögzítjük, nehogy a lekvár kifolyjon belőle a sütés során.
Két végét összefogjuk, megfonjuk.
Ismét kicsit kelesztjük amíg az olajat hevítünk.
Forró olajban mindkét oldalát aranyló barnára sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk.
Porcukorral megszórva tálaljuk.
Gyorsan sül. Sülés után én papírra szedtem, kicsit lecsepegtettem.