Hozzávalók:
60 dkg liszt,
5 dkg élesztő, vagy szárított élesztő
3,5 – 4 dl tej,
2 tojássárgája,
10 dkg cukor,
4 evőkanál étolaj,
kis só,
1 tojás a kalács kenéséhez.
Töltelékhez
25 dkg margarin,
20 dkg cukor,
4 evőkanál kakaó, vagy esetleg fahéj
*
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból jól kidagasztott kelt tésztát készítünk, 3, 5 dl meleg tejbe beletesszük a 10 dkg cukrot, majd ezzel felfuttatjuk az élesztőt, ha szárított élesztőt használunk, azt nem kell felfuttatni, a lisztbe beletesszük a két tojás sárgáját egy kicsi sót és a felfuttatott élesztőt és összedolgozzuk.
Ha túl keménynek érezzük, még tehetünk bele egy kicsi tejet, amikor már jól összeállt lassan, kanalanként hozzáadagoljuk a 4 kanál étolajat, tovább dagasztjuk.
Ha kalács állagú lett, meleg helyre tesszük és letakarva 30-40 percig kelesztjük, ezalatt a töltelékhez a 25 dkg margarint összekeverjük 20 dkg cukorral és 4 evőkanál kakaóval, a megkelt tésztát hat egyenlő nagyságú cipóra formázzuk, mindegyik cipót tepsi hosszúságú és 20 cm széles csíkra nyújtjuk.
A kinyújtott tésztát megkenjük a kakaós töltelékkel, úgy hogy a szélére ne nagyon kerüljön kence, a tészta csíkokat a hosszanti oldal mentén feltekerjük, így 6 szálat kapunk, ezekből készítünk majd 2 fonott szálat, 3-3 szálat összefonunk úgy, ahogy a hajfonatot készítjük.
A két fonatot egymás mellé kizsírozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük és 15-20 percig tovább kelesztjük.
A kakaóval megtöltött rudak tetejét megkenjük egy tojással és előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük, sütési ideje kb.
40-45 perc.
(Nekem nev volt kedvem 6 részt nyújtani, így kétfelé vettem a tésztát, megkentem és feltekertem, mint a bejglit, így is nagyon finom!)