Császárzsemle

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Zsókuc

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

1

Előkészítési idő (perc)

90

Sütési / főzési idő (perc)

20

Nehézség

Recept leírás:

Hozzávalók:

40 dkg. finomliszt
20 dkg. rétesliszt
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 evőkanál étolja
3 teáskanál só
200 gr. natúr joghurt
1 púpos evőkanál tyúk, liba, vagy kacsazsír
kb. 3 dl. langyos tej (liszttől függ)
5 dkg. friss élesztő
1 kávéskanál cukor
Tetejére: fekete és fehér szezámmag

*

Elkészítés:

A keverőtál aljába teszem a sót, arra a lisztet.
A közepébe kis mélyedést készítek, belejön a cukor, majd a langyos tejből kb.
1 dl.
Ebbe belemorzsolom az élesztőt és hagyom, hogy felfusson.
Ezt követően a zsír kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, de a tejet csak fokozatosan adagoljuk, miután elkezdtük dagasztani.
Ha a liszt már nem por állagú, hozzáadjuk a szoibahőmérsékletű zsírt is.
Addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától és sima felületű lesz, s ha ujjunkkal hozzáérünk, akkor nem tapad-ragad az ujjunkhoz a tészta.
Letakarva kellemesen meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ez kb.
egy óra.
Ezt követően enyhén lisztezett felületen kb.
12 dkg-os gombócokat formázunk, s letakarva 20 percet pihentetjük a tésztát.
A pihentetés után megformázzuk a császárzsemléket a mellékelt videó szerint.
A sütőt előmelegítjük (ha van hőlégkeverés 160 fokon, ha nincs akkor 180 fokon), a megformázott zsemléket letakarva 20 percig pihentetjük.
Közben felverünk 1 tojást, majd megkenjük a zsemléket, s megszórjuk szezámmagokkal 20 perc alatt készre sütjük.