Hozzávalók:
2 kg cseresznyepaprika
cukor, ecet ízlés szerint
pici só
víz
3 kg káposzta
1/2 kg uborka
1/2 kg paprika
1/2 kg hagyma
só
cukor, ecet ízlés szerint
*
Elkészítés:
A cseresznyepaprikák szárát levágom, úgy, hogy pici maradjon, alaposan megmosom, majd tiszta, forrázott üvegekbe rakom. Nem használok semmilyen tartósítószert, az üvegeket kiforrázom. Alaposan elmosom, elöblítem, majd a mosogatóba állítom őket, forralok vizet egy nagy fazékban és kiforrázom az üvegeket, azután tiszta konyharuhára borítom. Az üvegek fém tetejét is le kell forrázni. Csak akkor fordítom fel, amikor belekerül a zöldség(gyümölcsöknél is ez az eljárás), majd ráöntöm a forralt, majd lehűtött vízzel, cukorral, ecettel, kevés sóval készült levet. Ezt mindenki ízlése szerint készítse el, aki savanyúbban szereti, több ecettel. Ezután ráteszem a tetejét, szorosan lezárom és egy nagy fazékba állítom, aminek aljára újságpapírt teszek, az üvegek háromnegyedéig felöntöm vízzel és felforralom. Amikor megjelennek az első buborékok, már jó. Száraz dunsztba teszem, ott hagyom kihűlni.
A csalamádéhoz, mindent legyalulok, besózom, hagyom állni egy órán át, közben erre is elkészítem a levet, itt kicsit több cukrot használok, mert csemegén szeretjük, nem túl ecetesen. Ezeket is fazékba rakom, vízzel felöntöm, forralom majd jön a száraz dunszt.