Citromos sütemény

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Nagynékati

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

15

Sütési / főzési idő (perc)

56

Nehézség

Haladó

Citromos sütemény

Recept leírás:

Hozzávalók:

40 dkg búzaliszt
20 dkg cukor
2 tk sütőpor
1 csipet só
1 db citrom leve és reszelt héja
150 g vaj, kissé felolvasztva
320 ml tej
6 db tojásfehérje
A citromos sziruphoz
125 ml citromlé (2-3 db)
125 ml víz
200 g cukor
1 db citrom reszelt héja

*

Elkészítés:

Egy nagy keverőtálba teszem a lisztet, cukrot, sütőport, sót, a citrom héját, levét és az olvasztott vajat, majd hozzáöntöm majdnem az egész tejet  és az egészet alaposan összekeverem. Közepesen sűrű, folyós massza legyen, a tej mennyiségével ezt lehet utólag korrigálni. A tojásfehérjét keményre felverem és beleforgatom a tésztába.
Egy kapcsos tortaformát (Ø 28cm) kivajazok, belesimítom a tésztát és beteszem az előmelegített sütőbe.
Közben elkészítem a citromos szirupot. A hozzávalókat egy lábasban felforralom és gyenge lángon addig gyöngyöztetem, amíg kissé sűrűbb lesz – ez 10-15 perc.
A torta 35 perc alatt kész, akkor kiveszem a sütőből, egy lapra teszem és a kapcsot is lefejtem róla. Mivel a teteje egyenetlen lesz, levágtam vízszintesen a kalapját, de így a szirupot is jobban felveszi – amit egy ecsettel még forrón mindjárt rá is kenek. (Ahogy hűl a szirup, annál sűrűbb lesz.) Kenegetem, de közben hagyom, hogy beigya a szirupot, így néhány menetben rá lehet kenni az egészet, ez a procedúra így akár 1 órág is eltarthat.
Ha kihűlt a torta és a szirup is megszáradt, a tetejét porcukorral megszórom.

Citromos sütemény

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Citromos sütemény

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!