Hozzávalók:
60 dkg fagyasztott tengeri halfilé
3 dl tej
2 ek finomliszt
1 citrom leve és reszelt héja
5 dkg füstölt szalonna
2 gerezd fokhagyma
1 mk őröltbors
kevés cukor
só
*
Elkészítés:
Eredetileg ez egy Frank Júlia recept – nagyon szeretem az ízvilágát, sokáig volt az AMC arca, mint ahogyan Kudlik Juli is, főzőiskolát tartott vendégeknek -, én írtam át a receptjét AMC technikára.
Előmelegítek egy 2,3 l-es, 20 cm-es AMC alapelemet az első zöld jelzésig. Kipirítom benne a kockára vágott füstölt szalonnát. Rádobom a vékonyra szeletetl fokhagymát és azt is átpirítom.
A halat sózom, kb. 3 ujjnyi szeletekre vágom, megforgatom a lisztben és a fokhagymás szalonnán hirtelen kisütöm. A megpirult halat kiszedem és a visszamaradt szalonnára öntöm a tejjel simára kevert, maradék lisztet.. Sózom, borsozom, majd hozzáadom a citrom reszelt héját is. Folytonosan kevergetve sűrűre főzöm, majd a citromlével elkeverem, hozzáadok egy kevés cukrot, hogy a citrom ízét ellensúlyozzam és visszateszem bele a halszeleteket. Ekkor már elzárom alatta hőforrást, lefedem a fedővel és az edényt félre teszem. Az aljzat forró, remekül összeforrnak az ízek az asztalon is.
Petrezselymes rizs a hozzáillő köret, de most én burgonyakrokettel tálaltam. Azzal is nagyon finom.
Aki diétázik vagy fogyókúrázik, nyugodtan hagyja el belőle a szalonnát és a lisztet, a tej besűrítéséhet használjon egy kiskanál ételkeményítőt. AMC elemekben úgy is el lehet készíteni.