Cipóban sűlt csülök

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Ilike

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

200

Sütési / főzési idő (perc)

40

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

egy jó nagy és egy kisebb füstölt csülök
60 dkg liszt
2 tk só
2 ek olaj
2 dkg élesztő (itt 1 dkg élesztő és 1ek kovász)
3,5 dl víz (kb.)
1 tk cukor

*

Elkészítés:

A csülköket előző este egyben megfőzzük, hagyjuk a levében kihűlni, hogy szaftos maradjon.
A csülökből a csontokat eltávolítjuk, de nem vágjuk fel, maradjon a csülök egyben.
Másnap az élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral és 3-4 ek liszttel együtt elkeverjük, hagyjuk, hogy megkeljen, tehát kovászt készítünk.
(Kb 30 perc) Ezután egy tálban a hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztunk, majd kissé meglisztezve és egy konyharuhával letakarva huzatmentes helyen hagyjuk, hogy duplájára keljen.
(kb.
1 óra) Lisztezett deszkára borítjuk, kettéosztjuk.
Mindkettőt kör alakúra nyújtjuk, majd a kicsontozott csülköket egyben a tészta közepére tesszük, majd a tészta széleket körbe-körbe ráhajtjuk a húsra.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, hogy a hajtások alulra kerüljenek, és megint hagyjuk, hogy a duplájára keljenek, majd vizes kézzel a cipókat körbe simítjuk.
200 fokra előmelegített sütőben kb.
35-40 perc alatt készre sütjük.
Langyosan és hidegen egyaránt finom.

Cipóban sűlt csülök