Hozzávalók:
Tészta:
20 dkg főtt vagy sült cékla
4 dkg kölesliszt
3 dkg barna rizsliszt
8 dkg kölespehelyliszt (vagy kölesliszt)
2 ek kókuszzsír (vagy vaj)
10-12 db áztatott datolya
1 tk szódabikarbóna
1 ek citromlé
ízlés szerint: szegfűszeg, kardamom és őrölt fahéj
Mascarponés krém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
2-3 ek méz vagy édesítő
1 db citrom leve
1 tk vanília aroma
kb. 10 dkg főtt vagy sült cékla
*
Elkészítés:
Először elkészítjük a tésztát.
Keverőtálba öntjük a liszteket, a szódabikarbónát és a fűszereket, ízlés szerint.
A sült céklát a kókuszzsírral (vagy vajjal), és a beáztatott datolyával egy késes aprítóba tesszük, vagy botmixerrel pépesítjük.
Nem kell túl simára keverni, maradhatnak benne kisebb datolya- és cékladarabok.
Ezután a lisztes keverékhez öntjük a céklás masszát, plusz a citrom kifacsart levét.
Egy 23 cm átmérőjű tortaformába kanalazzuk, elsimítjuk, és 175 fokon 25-30 percig sütjük.
Amíg a tészta sül, addig elkészítjük a mascarponés krémet.
A hozzávalókat krémesre turmixoljuk, majd a kihűlt torta tetejét rusztikusan megkenjük vele.
Díszíthetjük pirított dióval, mandulával.