Hozzávalók:
Idén termett cékla, ezért eltettem télire.
cékla
1 liter víz
20 evőkanál cukor vagy xilit
1-1,5 evőkanál só
pici kömény ízlés szerint vagy babérlevél
2 dl 10%-os ecet
4 tk. Na-benzonát
*
Elkészítés:
A céklát jól megmosom, levágom a végeit. Felteszek egy nagy fazékba forrni vizet és beleteszem a céklát. Kb. 2 órát főzöm, villával megszúrom, hogy elég puha-e. Leszűröm és hagyom kihűlni. Mikor kihűlt lehúzom a bőrét, majd levágom vékonyan a két végét, mert az keményebb és felszeletelem karikákba. Elkészítem a levet. A hideg vízhez hozzáadom a cukrot, sót, köményt (lehet őrölt kömény is), ecetet, na-benzonátot és jól összekeverem, hogy feloldódjon a cukor és a só is. A céklát jól elmosott üvegekbe helyezem, vagy műanyag vödörbe és ráöntöm a levet, teljesen ellepje a céklát. Jól lezárom a tetejét és elteszem a polcra télre. Én panelben alkim, nem mertem tartósítószer nélkül eltenni.