Burgundiai rokfortos körte.

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

zsuzsimama

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

2

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

15

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

Hozzávalók 4 db-hoz:
2 közepes alexanderkörte
3 dl száraz vörösbor (pl. nagyburgundi)
1 ek. kristálycukor
1/2 kisujjnyi fahéj
2 szem szegfűbors
20 g héjas pisztácia
20 g tisztított mogyoró
100 g érett rokfort (márványsajt)
100 g natúr vajkrém
só, bors
néhány citromfűlevél

*

Elkészítés:

1.
Érett, de kemény körtéket vásárolunk, megmossuk, meghámozzuk, és száruk épségére ügyelve félbevágjuk őket.
Alsó domborulatukból levágunk 1-1 vékony szeletkét, hogy ne billegjenek a tálon, közepükből pedig karalábévájóval kivágjuk a magházukat, és egy kevés gyümölcshúst is, hogy helye legyen a tölteléknek.
2.
A bort felforraljuk a cukorral, a fahéjjal és a szegfűborssal, beletesszük az elfelezett körtéket, és többször is meg-megforgatva, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük 15 percig.
A borban hagyjuk kihűlni, és 1 napot állni, hogy átvegye a bíbor színét a bornak.
3.
Másnap : a pisztáciát tisztítva vegyük.
Serpenyőbe szórjuk, zsiradék hozzáadása nélkül, folyamatosan kevergetve-rázogatva mérsékelt tűzön kissé megpirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen.
Natúr mogyorót pirítottat vegyünk, így egyszerűbb.
Mindkettőnek a felét darabosra, a felét finomra vágjuk.
4.
A körtéket üregükkel lefelé papírkendőre borítjuk, és felitatjuk róluk a nedvességet.
A sajtot villával megtörjük, hozzáadjuk a vajkrémet, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, és krémesre keverjük.
tegyük hűtőbe egy rövid időre.
5.
Beledolgozzuk a krémbe a finomra vágott mogyorót és pisztáciát, csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd kerek rózsákat nyomunk a körték üregébe.
Tetejüket megszórjuk a durvára vágott mogyoróval és pisztáciával, tálra rendezzük, végül lazán, de gondosan letakarjuk, fél órára hidegre tesszük.
Fogyasztás előtt a citromfűlevélkéket leöblítjük, és körbedíszítjük velük a tál szegélyét.
Előételként, borkorcsolyaként kínálhatjuk.
20 percre tegyük hűtőbe tálalásig.