Hozzávalók:
2 dl tej
kevés olaj
1 dkg cukor
kevés víz
1,5 dkg élesztő
50 dkg liszt
ízlés szerint só
ízlés szerint fokhagyma
25 dkg áttört, főtt burgonya
ízlés szerint tejföl
ízlés szerint reszelt sajt
*
Elkészítés:
+A lisztet tálba tesszük, meleg helyen tartjuk. 1 dl langyos tejben egy kanálka cukrot, az élesztőt és kevés lisztet elkeverünk, kovászt készítünk, és hagyjuk, hogy az élesztő feljöjjön.
A liszthez hozzárakjuk a sót, burgonyát kicsit összedolgozzuk. Ezután hozzáöntjük a kovászt, és annyi tejet, hogy puha tésztát kapjunk. Összegyúrjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Bő, forró olajban kisütjük.
Lángos formázása: kis cipókat tépünk a tésztából, és laposra húzzuk gyors mozdulatokkal. Vizes kézzel dolgozzunk, mert ragad.
Fokhagymás kence készítése: a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Hagyjuk állni, aztán egy kenőtoll segítségével megkenjük a lángosokat.
Fokhagymával, tejföllel és sajttal kínáljuk.
Jó étvágyat!