Hozzávalók:
1,5 tk. só
1 ek. olaj
15 dkg burgonyapüré ( és kimaradt főtt burgonyával )
20 dkg öregtészta ( én gyors kovásszal csináltam )
50 dkg BL 55 liszt
20 g friss élesztő
1 -15 dl langyos víz (vizel óvatosan mert a burgonya lágyit)
*
Elkészítés:
hozzávalókat kézzel jól kidolgozom (lehet gépel is ) hagyom 15 -2a 0 percig kelni és ismét átdolgozom. majd hagyom 40 – 45 percig kelni. Ekkor megformálom, kibélelt papírral jénaiba teszem, 3 – 4 helyen bevagdosom a tetejét és hagyom kelni addig míg a vágások szépen szét nyilnak, A tésza tetejét és a jénai tetőt vízzel be spriccelem előmelegített sütőben sütöm kb 45 percig .Majd tető nélkül sütöm a kívánt színig.Ha készen van kiveszem és ismét be spiccelem óvatosan vizel.
· Gyors kovász: 20 dkg BL 80 liszt, 1 teáskanál cukor, 1g élesztő, 2 dl víz, össze keverjük egy éjszakát állni hagyjuk a konyhába letakarva. reggel egy savanykás illata van