Hozzávalók:
Hozzávalók a burgonya főzelékhez:
1,5 kg burgonya
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 db babérlevél
1 csapott evőkanál só
víz.
Habarás:
4 púpos evőkanál tejföl
1 teáskanál só
1 dl tej
5 evőkanál finomliszt
1 merőkanálnyi főzőlé.
Sertés pörkölt hozzávalók:
1,5 kg sertéscomb
1 nagy fej vöröshagyma
1 dl olaj
8 gerezd fokhagyma
1 csapott evőkanál őrölt fűszerkömény
2 púpos evőkanál fűszerpaprika őrlemény édes
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 csapott evőkanál só
1 teáskanál ételízesítő
2 babérlevél
2 db fehér paprika
2 evőkanál sűrített paradicsom Annyi víz,hogy ellepje .
*
Elkészítés:
A burgonya főzelék elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kisebb kockákra vágjuk és beletesszük egy fazékba.
A és fokhagymát megpucoljuk, beletesszük a fazékba a burgonyához.
Ezt felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd beletesszük a babérlevelet és az egy csapott evőkanál sót.
Majd lefedve kis lángon puhára főzzük.
Egy kis tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a tejet, tejfölt egy teáskanál sót és csomómentesre keverjük.
A főzelék vizéből egy kis merőkanálnyit adunk hozzá apránként, közben keverjük.
Ez a hőkiegyenlítés miatt kell főként.
Ezt a keveréket azaz habarást, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a fazékban lévő burgonyához.
Az én férjem szereti ha van benne pici cukor és pici ecet.
Így teszek bele két teáskanál cukrot és egy teáskanál ecetet.
Persze ez elhagyható, ha valakinek ez nem tetszik.
Majd további 5 percet főzzük, közben kevergetjük, hogy oda ne égjen az alja.
A sertés pörkölt elkészítése: A húst megmossuk, kisebb darabokra vágjuk, én a hájas részt mindig eltávolítom.
A vöröshagymát megpucoljuk és apróra vágjuk.
A paprikákat megmossuk, majd jó apróra vágjuk.
Közepes lángon, egy mélyebb, fedővel ellátott fazékba elkezdjük melegíteni az olajat.
Jöhet rá az apróra vágott vöröshagyma és paprika.
Mikor megpirult, jöhet rá a husi.
Fehéredésig pirítjuk.
A fokhagymát apróra vágjuk és hozzáadjuk a pirult húshoz.
Jöhetnek bele a fűszerek, és a sűrített paradicsom.
Jól átkeverjük.
Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
Vissza vessszük takarékra a tűzhelyet, lefedjük és hagyjuk alacsony fokozaton rotyogni.
Azért 20 percenként kavarjuk meg.
Nekem 2, 5 óra volt míg megfőtt.
Utólag ízesíthetjük még, ha kevés a só.
Nekem nem kellett bele semmi.
Jó étvágyat kívánok!