Bürgermeister

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Hani

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

60

Nehézség

Haladó

Bürgermeister

Recept leírás:

Hozzávalók:

A tésztához:
3 dkg élesztő
3 dkg cukor
3 dl tej
50 dkg finomliszt
2 tasak (2 dkg) vaníliás cukor
1 csipet só
2 tojás
3 dkg vaj/margarin
A töltelékhez:
10 dkg puha mazsola
15 dkg darált mák
4+4+4 dkg porcukor
1+1 dkg vaníliás cukor
4+4 ek. tej
15 dkg darált dió
1 citrom reszelt héja
15 dkg félzsíros tehéntúró
1 kk. vaníliaízű pudingpor
2 dkg vaj/margarin
2 tojássárgája
Továbbá:
vaj/margarin a forma kikenéséhez
1 tojássárgája a kenéshez

*

Elkészítés:

Az élesztőt 1 kk. cukorral, 1 dl langyos tejjel és 1 evőkanál liszttel elkeverjük, felfuttatjuk. 2 dl langyos tejben elkeverjük a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojásokat és az olvasztott vajat/margarint. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, majd több részletben a tojásos-vajas/margarinos tejet, és hólyagosra kidolgozzuk, meglisztezzük a tetejét. Letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük.
A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Három külön tálkában elkészítjük a tölteléket: a darált mákot összekeverjük a 4 dkg porcukorral, az 1 dkg vaníliás cukorral és 4 evőkanál tejjel. A darált diót összekeverjük a 4 dkg porcukorral, 1 dkg vaníliás cukorral, 4 evőkanál tejjel, a reszelt citromhéj és a mazsola felével. A túrót krumplinyomón (szitán) áttörjük, hozzáadunk 4 dkg porcukrot, a pudingport, a vajat/margarint, a tojássárgákat, a maradék reszelt citromhéjat és mazsolát, összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, kinyújtjuk-húzogatjuk (kb. 40-45*45 cm-es négyzetre, és hosszanti irányban 3, kb. 15 cm széles csíkra vágjuk. Rúdformán a tésztacsíkok közepére halmozzuk a háromféle tölteléket (egy mákosat, egy diósat, egy túrósat), feltekerjük, és laza fonattá gabalyítjuk.
Vastagon kikenünk vajjal/margarinnal egy kb. 2,5 l űrtartalmú, 25-28 cm átmérőjű kuglófformát. A tésztafonat két végét összecsippentjük, belefektetjük a formába, és konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg egészen ki nem tölti.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tészta tetejét megkenjük a tojássárgájával, és forró sütőben 55-60 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával. A formában 20 percig pihentetjük, majd rácsra csúsztatva hagyjuk egészen kihűlni, és csak azután szeleteljük.
Lajos Mari receptje
Ez egy osztrák eredetú karácsonyi kalács, amely egyszerre háromféle töltelékkel (mák, dió és túró) készül. Amilyen látványos, olyan finom is!

Bürgermeister

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Bürgermeister