Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg finomliszt kb.
pici só
2-3 ek olaj
2-3 dl langyos víz kb.
Töltelék:
1egész tojás
500 g túró
1 nagy tejföl
2 ek olaj
só
feta sajt-ízlés szerint
*
Elkészítés:
A tölteléket összekeverjük,majd a hűtőbe tesszük. A liszteket összekeverjük, közepébe mélyedést teszünk. Ide tesszük az olajat, ezzel összekeverjük. A langyos vízbe tesszük a sót , majd apránként adagoljuk a liszthez. Közben gyúrjuk össze. Amikor a tészta összeállt, akkor kényelmesebben dagaszthatjuk ha a tálból kitesszük egy munkafelületre. Kb. 15 percig dagasztjuk, míg a tészta szép hólyagos, ruganyos nem lesz és a kezünkhöz sem ragad. A tésztát két felé vesszük és kigömbölyítjük. Egy szilikonos sütőpapírt zsírral/olajjal bekenünk bekenünk, rátesszük a tésztákat, majd megkenjük a tetejüket is. A sütőpapírt ráhatjuk és lezárjuk. 20-30 percig pihentetjük. Akkor a jó tészta, ha az ujjunkat belenyomva benne marad a nyoma.
A tészta kinyújtása/húzása következik. A konyhaasztalt egy tiszta abrosszal leterítjük és nagyon vékonyan lisztezzük. Az egyik tésztát kivesszük az asztal közepére tesszük és elkezdjük kézzel kilapogatni, majd alányúlva óvatosan a kezünkkel kihúzni. Ne ijedjünk meg, ha kiszakad, mert úgy is feltekerjük . Addig húzzuk a tésztát, míg nagyon vékony, átlátszó lesz. A vastag széleit levágjuk és meglocsoljuk bőven olajjal. Ezzel el is készült a házi yufka tésztánk. Most már készen a töltésre.A tölteléket a szélétől kb. 10 cm-re tegyük egy sorba,majd abrosz segítségével fölgöngyöljük 3-4 x,majd csiga formába csavarjuk-formázzuk.(mindig darabokba szórjuk,göngyölítjük,vágjuk a tésztát.)Olajozott tepsibe rakjuk, tetejét olajjal lekenjük,majd 200 fokon előmelegített sütőben sütjük.Amikor már majdnem kész:2dl tejbe teszünk pici sót, 1 ek vajat felforraljuk,majd leöntjük vele a Burekot. Visszateszük a sütőbe és addig sütjük még beissza a tejet 2-4 perc,majd kivesszük és lefedjük egy tepsivel 10 percre. Ivójoghurtal az IGAZI! Jó étvágyat!