Hozzávalók:
50 dkg. liszt,
2,5 dkg. élesztő,
kevés tej,
2 kanál cukor,
10 dkg. vaj,
1 tojás,
1 csipet só,
1/2 tasak vaníliás cukor.
Töltelékként: lekvár, gyümölcsíz, túró, mák, dió, stb.
*
Elkészítés:
Az élesztőt kevés tejben, 1 kiskanál cukorral felfuttatom.
Nagyobb keverőtálba öntöm a lisztet, közepére krátert csinálok, amibe beleöntöm a felfutott élesztőt, a felolvasztott vajat, a tojást, a csipet sót, és a cukrot.
20 percig dagasztom.
Letakarva 60 percig kelesztem.
Mikor duplájára kelt, lisztezett deszkán újra átgyúrom, és kinyújtom.
Egyforma négyzeteket vágok belőle, lekvárt, vagy gyümölcsízt kanalazok a közepére, és feltekerem úgy, hogy ne süljön ki belőle.
A végeket be is nyomkodom.
A buktákat egymás mellé teszem a tepsibe, de kevés helyet hagyva köztük, mert sütés közben összeragadhatnak.
Ha szorosra rakjuk őket, csak felfelé tudnak növekedni, így szép magas buktákat kapunk.
Tetejüket kevés olvasztott vajjal megkenem.
Hideg sütőben kezdek a sütéshez, mert melegedés közben is kelnek a bukták.
Én kis hőálló edényben vizet is szoktam tenni a sütő aljára.
Addig sütöm, míg a bukták teteje aranybarna nem lesz.
Tetejére porcukrot szórhatunk.