Hozzávalók:
1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 2 marék cukor, kk só, 7-8 dl langyos víz, 2 evőkanál olaj
Lekvároshoz bámilyen jó házi lekvár
Csokishoz: 10 dkg
*
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez amihez hozzá keverjük előzőleg a sót és a cukrot. Hozzáadjuk apránként a langyos vizet és jól kidagasztjuk majd a végén hozzáadjuk az olajat. Meleg helyen addig hagyjuk kelni míg ilyen szépen meg kel. Buktának, édes lángosnak, gyümölcsös- túrós-mákos tekercsnek, csigáknak kiváló és olcsó tészta.
Csokis bukta: 10 dkg szobahőmérsékletű vajat kikeverünk 4 evőkanál cukorral és 4 evőkanál keserű kakaó porral és ezt a keveréket töltjük a tésztakockákba. Tepsibe tevés előtt olajba mártjuk és szorosan egymás mellé tesszük őket. Majd 20 perces újra kelesztés után tetejüket megkenjük olajjal és megszórjuk kristálycukorral. 160 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Melegen is és hidegen is nagyszerű.
Lekváros bukta:bármilyen jó házi lekvárt töltünk a tésztakockákba, feltekerjük és behajtjuk a szélét. Tepsibe tevés előtt olajba mártjuk és szorosan egymás mellé tesszük őket. Majd 20 perces újra kelesztés után tetejüket megkenjük olajjal és megszórjuk kristálycukorral. 160 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Melegen is és hidegen is nagyszerű.